Atlas Huis
Aan de rand van Eindhoven, tegenover historisch landgoed de Wielewaal, staat het Atlas Huis. Het compacte, vierkante bouwwerk doet zich voor als een toren. Het staat 45 graden gedraaid ten opzichte van de straat en zingt zich los van de kavelgrenzen. Alle ramen zijn rond de hoeken gegroepeerd en maken het mogelijk om soms diagonaal door het volume te kijken. Aan de binnenkant zorgt de verdraaiing voor fraaie uitzichten langs de bosrand. Rond de ramen is zichtbaar dat de bakstenen binnen en buiten dezelfde kleur en afmeting hebben. Ze bepalen het karakter van het sobere, ongepolijste interieur. De buitenkant verraadt niets van de speelse verspringingen in de vloervelden. Het interieur onthult een scala aan ruimtes die door verschillen in niveaus en hoogtes de raamopeningen hun specifieke werking geven.
Het Atlas House ligt aan de rand van de stad Eindhoven, tegenover een historisch landgoed. Het compacte, vierkante gebouw manifesteert zich als een toren. Het is 45 graden gedraaid ten opzichte van de straat zingt zo los van de grenzen van het perceel. Alle vensters zijn gegroepeerd rond de hoeken en waardoor soms diagonale zichten dwars door het volume mogelijk zijn. Intern zorgt deze rotatie voor opvallende vergezichten langs de randen van het bos. De negges laten zien dat de afmetingen en de kleur van de stenen zowel binnen als buiten hetzelfde zijn. Deze bepalen het karakter van het ongepolijste en ingetogen interieur.
De gevels bieden geen aanwijzingen over de speelse verschuivingen van de interne ruimtes. Het interieur onthult een verzameling kamers van verschillende hoogten en verdiepingen, elk met hun eigen specifieke kenmerken. De wens van de opdrachtgever was om op dit bescheiden perceel een ruime woning te combineren met een ruime tuin. Deze uitdagign leidde er toe om een zo compact mogelijek footprint te maken, binnen de gegeven bouwhoogte, wat resulteert in een verticaal georganiseerd woonprogramma. Vanwege de nabijheid van de omliggende huizen is de hoeveelheid privacy in de tuin beperkt, vandaar dat het dakterras een maximum aan privacy biedt: hier kan tussen de boomtoppen geleefd worden.
Het Atlas House is gebouwd met grote rode bakstenen, zowel binnen als buiten. Het sprekende voegwerk is geborsteld en opliggend uitgvoerd, waardoor een sterk grafisch patroon ontstaat. Over de hele gevels zijn decoraties voorzien die verwijzen naar de Nederlandse Neo-Renaissance traditie. Hierbij werd het metselwerk verrijkt met pleisterwerk, waarmee architectonische elementen zoals hoekstenen en tympanen worden gesuggereerd. Het bovenste deel van het gebouw is afgewerkt met een lichtgekleurde laag cement, waardoor een onderscheid ontstaat ttussen een klassieke sokkel en een lichtere top. De licht opgetrokken hoeken van het dak benadrukken dit thema nog verder, waarmee wordt verwezen naar Atlas, het Griekse mythologische figuur die het hemellichaam voor altijd op zijn schouders draagt.
Oplevering | 2016 |
Projectteam | Sandor Naus, Job Floris,Joana Correia, Hanna Fokken, Alice Delattre, Nick Chadde, Oliver Nyman |
Constructeur | Bolwerk Weekers |
Bouwkunding aannemer | Woonveste Bouw BV |
Fotograaf | Stijn Bollaert |